برای به وجود آوردن یک سطح بدون چربی و آلودگی باید قطعات با مواد شیمیایی محلول در آب فرآیند شست و شو را طی کنند.
برای آماده سازی قطعات پیش از رنگ آمیزی در ابتدا باید قطعه در چندین مرحله شسته شده تا آماده رنگ شدن شود. این شستشو با توجه به نوع قطعه و تیراژ ممکن است روش و مراحل مختلفی برای شستشو داشته باشد.
از کاربردهای دیگر خط شستشو می توان به زدودن آلودگی ها ناشی از روغن و مواد شیمیایی در طی فرآیند پرس کاری که بر روی استیل، آلومینیوم و سایر فلزات وجود دارد، اشاره کرد.
برای از بین بردن روغن، چربی، گریس و غبار که روی سطوح مختلف قطعات وجود دارد و باعث می شود تا آب به روی سطح قطعه نرسد، عملیات چربی گیری برای زدودن آلودگی ها به سه شکل انجام می شود:
1- به صورت سرد و با استفاده از محلول های خنثی مثل پلراتیلین- تری کلراتیلین- نفت و بنزین
2- به صورت گرم با استفاده از محلول های قلیایی مثل هیدرو کسید سدیم و کربنات سدیم و پاک کننده های سنتز شده
3- به صورت الکتریکی، کاتدی و آندی، روش اولتراسونیک که در صنایع خودرو سازی مورد استفاده قرار می گیرد.
چربی گیری به صورت سرد به دلیل وقت گیر بودن آن و همین طور ضعف کیفیت خروجی نهایی مورد استفاده قرار نمی گیرد و در صنعت از آن بهره نمی برند.
در روش الکتریکی حجم مورد نیاز برای سرمایه گذاری ابتدایی بسیار بالا بوده و همین طور با توجه به مصرف الکترولیت به هیچ عنوان کار مقرون به صرفه و اقتصادی نیست.
به خاطر دلایل گفته شده روش شستشو گرم با استفاده از مواد قلیایی به خاطر مقرون به صرفه بودن، سرمایه گذاری اولیه بسیار کم و… گزینه بسیار خوبی برای صنایع فلزی می باشد.
معرفی روش های چربی گیری:
1- چربی گیری به روش پاششی
با توجه به این نکته که این روش با پمپ و نازل و فشار /۱-۲/۱ اتمسفر انجام می شود و خروجی آن 15 تا 20 لیتر در دقیقه است، روش بسیار سریعی بوده و تنها بین 3 تا 5 دقیقه زمان می خواهد.
2- چربی گیری به روش غوطه وری
در این شیوه ( شامل دو چربیگیر آهن و چربیگیر آلومینیوم )قطعات درون وان مخصوص (آهن یا آلومینیوم) پر از محلول مواد چربی گیر قلیایی قرار خواهند گرفت. با قرار دادن یک مدار گردشی روی وان محلول را به صورت اتوماتیک و یکنواخت هم می زنیم تا علاوه بر ایجاد یکنواختی بر روی محلول، شاهد اغتشاش درون وان برای تسریع عملیات چربی زدایی باشیم.
استفاده از این روش به فضا احتیاجی نداشته و روش بسیار خوبی می باشد ولی باید دقت کرد که غلظت مواد به صورت مرتب با استفاده از کاغذ های PH سنج کنترل و اصلاح شود.لازم به ذکر است که استفاده ازاین روش در صنایع خدمات رنگ الکترواستاتیک بهرنگ بسیار متداول است.
نکته قابل توّجه و مهم : در صنایع رنگ الکترواستاتیک بهرنگ بعد از شستشوی مواد با مواد چربیگیر ، قطعات درون وان هایی با محلول نانو قرار میگیرند. پوشش نانو جهت پوشش دهی سطوح فولاد ، آهن و آلومینیوم به صورت غوطه وری استفاده شده و این پوشش کریستال هایی با طول حداکثر 15-10 نانومتر بر روی سطوح ایجاد می نماید.
زنگ زدایی
اثر زنگ روی قطعه فلزی با کمک گرفتن از روش های زیر از بین برده می شود و پس از آن قطعه در آب شستشو خواهد شد:
زنگ زدایی با برس سیمی :
از این روش اکثراً برای زنگ زدایی به صورت موضعی، نقاط جوش کاری شده و بخش های محدود تعمیرات استفاده می شود.
زنگ زدایی با سمباده :
استفاده از سمباده و دیسک مکانیکی برای سطح های کوچک استفاده می شود. استفاده از این روش در شرایط محدود بسیار مفید است.
زنگ زدایی به روش شن پاشی تحت فشار آب
با کمک گرفتن از وسایلی چون شن پاش های تحت فشار آب، شن ها با دانه بندی مخصوصی به سطوح قطعات فلزی پاشیده میشوند.
نکته حائزاهمیت :
دراکثراوقات قطعات جهت چربی زدایی در وان شستشو قرارداده میشوند ، امابنابر جنس اصلی قطعه ممکن است قطعه به صورت کامل چربی زدایی نشود .
اینک ما در صنایع رنگ الکترواستاتیک بهرنگ جهت رفع اینگونه مشکلات راه حلی اندیشیده ایم که هیچگونه آلودگی و ناخالصی برروی سطح قطعه باقی نمی ماند .
ما در رنگ بهرنگ قطعات را به درخواست مشتری تمیز کاری و در کوره های باکس به صورت کامل چربی زدایی و عاری از ناخالصی مینماییم .